Chiar daca ne plac preparatele culinare din care nu lipseste carnea de porc, trebuie sa fim foarte atenti la modul de preparare, dar si la frecventa de consum, datorita continutului crescut de grasimi saturate prezente in acest tip de carne. Dar daca asezonam carnea cu un pat de legume, putem fi siguri ca am ales una dintre cele mai sanatoase metode de preparare. Astfel se păstrează nutrienţii intacţi şi nu necesită adaos de grăsime.

 

Ingrediente
1 kg de carne de porc intr-o bucata (cotlet, ceafa, pulpa), 5-6 catei de usturoi, 5-6 linguri ulei (busuioc, cimbru, patrunjel, oregano), sare, boia, piper, optional chili, 1 pahar vin alb, 1 bucatica telina,1/2morcov, 1 ceapa, 1 ardei, 1 rosie.

Mod de preparare

Se prepara sosul din 1 catel de usturoi pisat cu 1-2 linguri ulei, sare, piper, boia, optional 1 praf de chili (daca preferati iute) si plante aromate. Carnea se impaneaza cu usturoi taiat si se unge cu sosul preparat. Se pune intr-un vas acoperit la rece 3-4 ore. Bucata de carne impanata se leaga si se aseaza intr-o tava cu rondele de morcov, telina, ceapa, ardei si rosie si se stropeste cu sosul ramas, 4-5 linguri ulei, 1 pahar vin si 1 pahar apa. In tava pot fi adaugati cartofi spalati, curatati intregi sau taiati cuburi mari sau rondele de ciuperci. Tava acoperita cu folie de aluminiu se da la cuptor preincins la 220 de grade, iar dupa 15-20 de minute se reduce focul. Tava se tine la cuptor 1,5-2 ore, stropindu-se treptat cu sosul din tava, iar daca sosul scade se completeaza cu apa si vin. Dupa ce carnea este patrunsa se taie felii se serveste cu garnitura de cartofi, orez sau legume si/sau cu o salata delicioasa.

Mod de preparare

Se amesteca plantele aromate taiate marunt, sare, piper, ulei, ketchup, otet balsamic si vin. Se lasa sosul preparat putin la rece. Carnea de porc se taie felii mai groase, se bate si se tavaleste in jumatate din sosul preparat. Fiecare felie se ruleaza cu o felie subtire de kaiser si 1 bucatica de rosie. Se insira pe frigarui cate 1 rulou de carne, 1 rondea de ceapa, 1 felie de kaiser, 1 felie de ardei, 1 rondea de praz, 1 carnacior de bere, repetandu-se pana se umple fiecare frigaruie. Apoi se stropesc cu sos. Se pastreaza la rece 3-4 ore. Cartofii curatati spalati si taiati in cuburi mari se fierb pe jumatate cu sare. Se scot din apa, se aseaza intr-o tava cu 100 grame de unt. In tava, alaturi de cartofi se pun ciupercile taiate felii si se presara cu sare si piper. Se pun in cuptorul, in prealabil incins, la 220 de grade tava cu cartofii, iar deasupra frigaruile (preferabil pe gratar), stropindu-se repetat in timpul coacerii cu sos. Dupa circa 5-10 minute se reduce putin focul. Cand sunt gata se presara peste cartofi, patrunjel si busuioc tocat marunt. Se pot servi alaturi de o salata savuroasa.

Atunci cand aveti „pofta” de un picnic in timpul saptamanii, sau nu aveti vreme sa iesiti in afara orasului puteti sa creati unul chiar acasa. Nu va trebuie decat ingredientele de baza dintr-o reteta delicioasa si buna dispozitie.

Ingrediente
500 g de porc (recomandam muschiulet), 300 g kaizer, 200 g carnaciori de bere, 1 kg cartofi, 2 linguri otet balsamic, 200 g ciuperci, 1 praz, 2 ardei, 3 rosii, 3-4 linguri ulei, 100 g unt, 150 ml ketchup (daca preferati picant), 2-3 catei de usturoi, 1 pahar de vin, mirodenii din buchet (busuioc, cimbru, oregano, patrunjel)

 

Mod de preparare

Se prepara un sos amestecand plantele aromate tocate marunt, usturoiul pisat, sarea, piperul, uleiul de masline si otetul balsamic. Muschiuletul de porc se taie pe lung in trei felii lasandu-se 2 cm netaiat la un capat, se unge cu sosul preparat si se impleteste, iar la capatul impletiturii se prinde cu o scobitoare. Se pune intr-un vas acoperit, se toarna sosul si se lasa la frigider timp de 3-4 ore. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se acopera cu o folie si se pune in cuptorul preincins, la 220 grade, apoi se reduce focul si se lasa 30-40 de minute pana cand, carnea este facuta fara a se usca. Se serveste cu garnitura de cartofi sau legume aromate cu mirodenii si/sau cu o salata savuroasa.

Orice reteta bazata pe carne de porc trebuie imbogatita cu un buchet special de mirodenii: busuioc, cimbru, oregano

 

 

Ingrediente
1 muschiulet de porc, mirodenii din buchet (busuioc, cimbru, oregano), 3-4 catei de usturoi, sare grunjoasa, piper, 3-4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet balsamic.

 

Carne de porc impanata cu mirodenii proaspete

Frigarui de porc aromate in mirodenii

Muschi de porc impletit in sos de plante aromatice